Fordeler ved å trene Yoga


Yoga er en treningssform hvor målet er å skape energi, balanse, fleksibilitet, styrke, indre ro, samt og oppnå bedre helse både mentalt og fysisk gjennom kroppslige og mentale øvelser. Man bruker pusteteknikker, fysiske øvelser og mentale bilder. Det finnes flere former for yoga, og det kan være greit å prøve seg litt frem for å finne ut hva som passer deg best. De forskjellige formene for yoga varierer en del i form av hvor fysisk den er, mens noen har mer fokus på pust og det å gi slipp på stress. Du har blant annet klassisk yoga, bikram yoga, ashtanga yoga, hatha yoga, vinyasa flow, kundalini og yin yoga. Det vil variere fra senter til senter hvilke typer yoga de kan tilby, men mest vanlig er nok klassisk yoga og hatha yoga. 

Noen av fordelene ved å trene yoga

Uansett hvilken yogaform som passer for deg, er det noen fordeler yoga har vist å gi ved jevnlig praktisering. 

 1. Mer til stede i deg selv
  Mange idag har en stressende hverdag, og mye tid går til å tenke på det som har skjedd, skal skje, eller ikke minst skulle vært gjort. Vi utsettes for støy, både i livet, men også internt i ditt eget sinn, som kan gjøre det vanskelig å fokusere. Ved å fokusere på pust og det som skjer akkurat her og nå, vil du etterhvert kunne lære deg å "lande litt", og ha mer tilstedeværelse og konsentrasjon. Man trener opp evnen til å være i øyeblikket. 
 2. Du blir både sterk og smidig
  I yoga vil du opparbeide sterk kjernemuskulatur, som både bidrar til god kroppsholdning og balanse. Du vil også forbedre bevegeligheten, noe som er viktig både i hverdagen og i de fleste former for trening generelt. Les gjerne mer om bevegelighet, og bevegelighetstrening HER.
 3. Redusere stress
  Stress har en negativ innvirkning på både vår mentale og fysiske helse. Forskning har vist at yoga er en effektiv måte å håndtere stress på. Når vi praktiserer yoga oppmuntres vi til å slappe av, og senke nivåene av stresshormonene som kortisol, og vi reduserer puls og blodtrykk ved å puse dypt og rolig ned i magen. 
 4. Forebygge angst og depresjon
  Forskning har vist at yoga kan ha en forebyggende effekt på depresjon, og man kan ha enklere for å takle livets opp og nedturer bedre. 
 5. Være mer tilfreds med seg selv
  Gjennom å praktisere yoga kan du bli bedre kjent med deg selv, og mer bevisst på dine behov og grenser. Man retter fokuset innover, og selvtilliten vil vokse etterhvert som man innser at perfeksjon ikke er målet. En mykere, sterkere og mindre stresset kropp vil bidra til økt selvfølelse. 
 6. Bedre søvn
  Når kroppen er mindre stresset, og vi evner å være mer bevisst i øyeblikket, sover vi bedre. 
 7. Forbedret fordøyelse
  Fordøyelsen vår påvirkes av hvordan vi beveger oss, og måten vi puster på. Ved å puste dypt ned i magen, og fokusere innover, vil flere avfallstoffer kunne skilles ut av kroppen. Fysiske øvelser som gjøres i yoga vil også kunne stimulere flyten av mat som går gjennom kroppen. 


Hvem passer yoga for?

Noen praktiserer yoga i egen livsstil og filosofi, mens andre benytter det som en treningsform for bedret bevegelighet, og/eller for å prestere bedre innenfor en annen treningsform eller idrett. Yoga kan praktiseres både av nybegynnere og svært erfarne, og passer derfor for alle. Øvelser kan tilpasses spesifikke behov, skader og sykdommer. Man hører ofte folk si at de ikke kan gå på yoga for de er så stive. Nettopp derfor er yoga perfekt for deg! Du trenger verken være myk, spirituell eller alternativ for å praktisere yoga. Mange har også en oppfatning av at yoga ikke er for menn, noe som selvfølgelig er en myte. Flere synes yoga er kjedelig, og har vanskelig for å finne roen. Her er det viktig å være litt tålmodig, og gi det en sjanse før man avskriver det helt. Her er det også viktig å prøve forskjellige former for yoga. Har du lett for å bli utålmodig, og kjede deg er kanskje en mer fysisk krevende form for yoga, som ashtanga yoga noe for deg? 


Meld deg på en yoga time idag, og gi det en sjanse!

-Personlig trener, Tonje Fjeldstad

Kilder: https://www.satselixia.no/maga...BLI MEDLEM

Registrer deg på nett nå!

Bli medlem